Architectuur als kunstvorm

Architectuur valt op de rand tussen kunst, wetenschap en functionaliteit. Architecten moeten natuurlijk een functionele structuur bouwen, waarvoor ze met allerlei factoren rekening moeten houden: budget, doel, locatie, landschap, ondergrond, bouwvoorschriften, structurele integriteit, en nog veel meer. Een architect die een alledaags huis bouwt, kan misschien niet meteen een kunstenaar genoemd worden; maar voor openbare projecten of vernieuwende structuren is vaak wel heel wat creativiteit vereist van een architect.

Sommige architecten leggen zich dan ook toe op zeer specifieke soorten structuren, en hun werk is vaak herkenbaar door terugkerende elementen, eigen manieren om met lijnen te spelen of het landschap te gebruiken, en zo meer. We geven hieronder een overzicht van enkele van de meest invloedrijke architecten in de moderne bouwkunst, die ongetwijfeld artiesten genoemd kunnen worden.

  • De Brits-Iraakse Zaha Hadid is ongetwijfeld ’s werelds meest bekende vrouwelijke architecte. Haar vloeiende designs voor grote structuren als stadiums, met herkenbare gebogen lijnen, zijn wereldberoemd.
  • Santiago Calatrava bouwt vooral bruggen en stations, waarbij hij steeds skeletachtige structuren gebruikt die uit de duizend te herkennen zijn. Zijn designs zijn monumentaal en fascinerend.
  • Niemand had zo’n grote invloed op de 20ste eeuwse architectuur als Frank Lloyd Wright. Zijn radicale ontwerpen met vooral rechte lijnen en beton verbergen een architecturale stijl die op magistrale wijze het gebouw met de omgeving weet te laten vervloeien.
  • Oscar Niemeyer veranderde op zijn eentje het uitzicht van zijn thuisland Brazilië met zijn sculpturale stijl.
  • Frank Gehry is legendarisch voor zijn vloeiende ontwerpen, met als meest bekende het Guggenheim museum in Bilbao. Zijn werken trekken het oog naar zich toe en vormen een orgelpunt op het landschap.
  • Le Corbusier was een pionier van de modernistische architectuur, met een evolutie naar een kubistische, eenvoudige stijl.
  • Antoni Gaudi maakte al zijn werk in Barcelona. Zijn design voor de Sagrada Familia was zo ingewikkeld, dat het gebouw bijna een eeuw later nog steeds niet af is.

noor

No description.Please update your profile.

abacus-hotel