Dresscode voor het Vaticaan Museum

Wanneer je naar de opening van een expositie gaat, kun je nog wel eens tegen een dresscode aanlopen. Een museum heeft die meestal niet, hoewel er nog steeds ongeschreven sociale regels gelden over wat gepast is, en wat niet. Wil je echter het museum ‘Vaticaanstad’ in Italië bezoeken, dan moet je wel degelijk even goed nadenken over wat je aantrekt. In de zomer zit je met lange wit broeken altijd wel goed – maar ben je iemand die liever voor korte mouwen of blote benen gaat, check dan toch even de kledingvoorschriften voor dit museum.

Kledingvoorschrift in Vaticaanstad

Elk jaar trekt Vaticaanstad als museumbezienswaardigheid meer dan vijf miljoen mensen. Maar sommige van deze toeristen moeten helaas buiten de poorten blijven wachten op hun vrienden en familie, doordat ze niet de gepaste kleren droegen.

Dit kun je gelukkig voorkomen door je voor te bereiden op dit bezoek. Veel kerken in Rome, en de rest van Italië, hanteren een kledingvoorschrift dat door iedereen die binnenkomt moet worden nageleefd. Vaticaanstad is niet anders. Je moet, zowel als man als vrouw, minimaal je knieën en schouders bedekt hebben. Bij voorkeur heb je een lange broek aan, en een shirt, bloes of trui met lange mouwen. In de zomermaanden kunnen echter de temperaturen oplopen tot wel boven de 30 graden, en veel toeristen vergeten dan nog wel eens zich met lange mouwen te kleden voor een bezoek aan dit soort musea.

Waarom is er een dresscode in Vaticaanstad?

Vaticaanstad is het centrum van de Rooms-Katholieke Kerk en daarnaast een onafhankelijke stadstaat. Het is de vaste verblijfplek van de Paus, tenzij hij op reis is. en hij is ook de hoogste machthebbende van de staat. Het is een religieuze staat, en daarmee heeft het Vaticaan regels opgesteld over de kleding die is toegestaan in de stad. Dit is niet anders dan waar andere religies ook voor staan: een bescheiden klederdracht en het bedekken van de huid.

Wat is de dresscode precies?

Voor de Vaticaanse Musea als voor het Sint-Pietersplein en ook de Sint-Pietersbasiliek gelden de kledingvoorschriften. Eigenlijk houdt de basiscode vooral in dat zowel mannen als vrouwen hun knieën en bovenarmen moeten bedekken. Je mag als bezoeker dus geen korte broeken of rokken boven de knieën dragen, en ook mouwloze topjes en laag uitgesneden shirts zijn niet toegestaan. Als man moet je je hoed afnemen voordat je binnen gaat. Vrouwen daarentegen mogen hun hoed blijven dragen.

Het lijkt misschien lastig om deze voorschriften ook in de zomermaanden op te volgen in het hete Italië, maar je zult zonder deze richtlijnen ofwel geweigerd worden ofwel voorgesteld worden om een sjaal te kopen ter bedekking. Je kunt daarom het beste gewoon de regels opvolgen. Kleed je in het wit, dat scheelt al veel warmte, en dan maakt het minder uit dat je lange pijpen en mouwen hebt.


noor

No description.Please update your profile.

abacus-hotel