Het nut van kunst voor baby’s en peuters

Wist je dat baby’s en peuters er baat bij hebben om al op jonge leeftijd met kunst in contact te komen? Onderzoek wijst uit dat kunst zelfs voor kinderen op jonge leeftijd al erg waardevol kan zijn. Zo kan kunst de hersenen en ontwikkeling van baby’s en peuters stimuleren. Kunst is geen brood of nieuwe schoen
de magie van kunst is niet aan te raken en kan alleen ervaren worden. Baby’s en peuters kunnen geen verbanden leggen en zijn daardoor erg afhankelijk van hun zintuigen. Kunst is daarom een ideale manier om de hersenen van jonge kinderen te prikkelen en het is dan ook een goed idee om kinderen zo vroeg mogelijk bloot te stellen aan kunst.

 

Onderzoek van Erik Scherder toont aan dat het eerste kwart van het leven de basis vormt om gezond oud te worden. Kunst op jonge leeftijd kan dus langdurige positieve effecten hebben waar je de rest van je leven profijt van hebt. Activiteiten zoals tekenen, schilderen, fotograferen, kleien en muziek maken zijn perfecte kunst vormen voor jonge kinderen. Hoewel videospelletjes en films ook als kunst kunnen worden beschouwd, toont onderzoek aan dat deze activiteiten na een bepaalde tijd de creativiteit niet meer stimuleren als het niveau of de moeilijkheidsgraad hetzelfde blijft. Sommige onderzoekers menen daarnaast dat het goed is voor baby’s en peuters om kunstmuseums te bezoeken, aangezien baby’s rond de vijf maanden kleur en vorm kunnen onderscheiden en dus kunst kunnen beginnen te waarderen. Het is echter wel de vraag of andere mensen aanwezig in het museum de aanwezigheid van baby’s en peuters en het bijkomende lawaai kunnen waarderen. Museumvoorlichtster Brigitte Timmermans raadt ouders daarom aan om kinderen goed voor te bereiden voor een aankomende museumtrip. Zo kun je bijvoorbeeld kinderkunstboeken voorlezen en de trip plannen op een rustige dag gedurende de week.

 


noor

No description.Please update your profile.

abacus-hotel