Kunst en humor

In veel kunstvormen speelt humor een belangrijke rol, maar zeker in illustratie en cartoons is het vandaag een grote factor. Dat is begrijpelijk: humor doet het goed op het internet, gaat gemakkelijk viraal, en spreekt iedereen aan. Cartoons zijn ook een hele goede vorm van communicatie: ze brengen in een oogopslag een boodschap over, die bovendien goed blijft hangen door de humor én de illustratie samen.

Cartoontekeningen zijn niet nieuw, maar hebben zeker mee een opkomst in populariteit gekend door de stijgende populariteit van strips en comics. Stripverhalen zijn zowel voor kinderen als volwassenen een geweldige vorm van entertainment, en spelen ook vaak met humor in tekst en beeld. Bovendien worden cartoons en strips steeds meer beschouwd als volwaardige kunstvormen: denk maar aan een graphic novel als Maus, door de Amerikaanse cartoonist Art Spiegelman; het is een geïllustreerde weergave van Spiegelman’s interviews met zijn vader over de Holocaust. Het moge duidelijk zijn dat de kunstvorm niet meteen aan populariteit of geloofwaardigheid inboet.

We zouden zelfs kunnen zeggen dat één van de grootste internettrends van vandaag een verdere evolutie van de cartoon is: memes, grappige foto’s met een opschrift, gaan dagelijks viraal en brengen menig internetgebruiker aan het lachen.


noor

No description.Please update your profile.

abacus-hotel