Fra Angelico

Fra Angelico was een Italiaanse schilder uit de zestiende eeuw. Hij schilderde prachtige godsdienstige taferelen en was behalve schilder ook pater. Zijn werk sloeg een brug tussen de oudere Italiaanse meesters uit de vroege Renaissance en de latere, meer realistische kunst.

Een onverwachte schilder

Fra Angelico (1395? – 1455) kwam uit een welvarende familie en moet de schilderkunst hebben geleerd bij onbekende schilders. We weten niet op welk punt hij besloot om toe te treden tot de Dominicaanse orde, maar 1423 legde hij zijn geloften af en stond vanaf toen bekend als “Fra (frater) Angelico”. Al die tijd bleef hij schilderen – hij was ervan overtuigd dat God hem persoonlijk inspireerde in zijn werk. In 1982 werd Fra Angelico zalig verklaard.

Op zoek naar klassieke en moderne schilderijen in postervorm? Je vindt een erg ruime keuze op https://dearsam.nl/, waar je ook direct lijsten kan uitkiezen. Breng meteen een bezoekje en hang een prachtig oud schilderij aan je wand.

Stijl en schilderijen

Fra Angelico was een zeer vroom man, en stelde zijn schilderkunsten dan ook in dienst van de kerk. Zijn schilderijen worden gekenmerkt door zachte, liefelijke kleuren, heldere belichting en het royale gebruik van bladgoud. Angelico wilde met zijn doeken dan ook laten zien hoe mooi het koninkrijk van God was.

“De kroning van de Maagd” is een altaarstuk waarin de Maagd Maria gekroond wordt door Jezus, in aanwezigheid van een stoet heiligen. Dit schilderij vormt een allegorie voor de overwinning van de kerk. “Engel Gabriël” is een met goud overgoten voorstelling van de aartsengel, waarin Fra Angelico tracht de glorie van dit bovennatuurlijke wezen gestalte te geven.

Behalve de onbetwistbare schoonheid van zijn doeken, is ook duidelijk te zien dat Fra Angelico een grondlegger van de nieuwe schilderkunst van de late Renaissance was. Zijn mensen en hemelse wezens zijn realistischer afgebeeld dan die van oudere schilders, met meer aandacht voor details, gezichtsuitdrukkingen en houdingen. Ook zijn de karakters kundig driedimensionaal afgebeeld.


noor

No description.Please update your profile.

abacus-hotel