noor
No description.Please update your profile.
Kunst bestaat al sinds het bestaan van de mensheid en heeft over de eeuwen heen al heel wat evolutie meegemaakt. Van grottekeningen tot digital art. Iedereen probeert creatief ermee om te gaan. Wat vroeger gezien werd als groots, heeft vandaag de dag soms een heel andere uitstraling.
Eén van die nieuwere kunststromingen is videokunst. Deze is officieel ontstaan in 1965 en wordt gedefinieerd als het vastleggen en weergeven van bewegende beelden. De grootste evolutie dat deze momenteel doormaakt hangt, samen met de evolutie van de bestaande mogelijkheden qua opnemen en bewerken van videobeelden.
Er zijn zoals bij elke stroming ook pioniers. Voornamelijk Nam June Paik (Korea) en Wolf Vostell (Duitsland) zetten als eerste duidelijk hun stempel. Zij zien meer mogelijkheden met bewegende beelden dan enkel de massaproductie die de televisie als eerste doel heeft. Kritische zelfbespiegeling met behulp van bewegend beeld is hierbij het belangrijkste artistieke thema.
Wat is er in 1965 veranderd dat ervoor zorgde dat deze stroming ontstond? In dat jaar zag het eerste draagbare videosysteem zijn levenslicht. Nam June Paik kocht deze, al dan niet met wat externe hulp. Financieel kan Qeld.com wel helpen, want technologie is niet goedkoop. Daarna was het eerste beeld die hij filmde een file in New York die veroorzaakt was door een stoet van Paus Paulus VI. Dezelfde avond werd deze vertoond in Café à GO-GO, een kunstenaarscafé. De stroming was een feit.
Sinds de jaren ’90 is deze stroming nog verder geëvolueerd, omdat normale mensen ook een betaalbare computer kunnen veroorloven en zo alle beelden beter kunnen bewerken.
In 2006 werd het internet ook een grote speler, waardoor deze kunst meer aandacht kreeg.
Videokunstfilms mogen niet vergeleken worden met films die je in de bioscoop kan gaan bekijken, aangezien zij niet alle aspecten bevatten van de normale films. Ze bevatten niet steeds een plot en werken daarom niet steeds naar een einde toe. Vaak worden deze in musea gespeeld, en daar heb je natuurlijk de kans dat het volk niet vanaf het begin meekijkt en op elk moment moet kunnen inspringen. Johnny Depp of Keira Kneightley zul je ook niet gauw tegen komen op de set – als er al acteurs aan de pas komen. Vaak gaat het om bewegende beelden zonder veel personen, laat staan dialogen.
Een bekend werk uit de 21ste eeuw is de film van Douglas Gordon en Philippe Parreno “Zidane, a 21st Century Portrait”. Hierbij werd een wedstrijd tussen Villareal en Real Madrid gefilmd op 23/04/2005 vanuit twee verschillende hoeken. Een voetbalwedstrijd heeft iedereen al gezien op TV, maar deze film werd gemaakt zodat de kijker het gevoel heeft de ganse wedstrijd mee te maken uit het perspectief van Zinedine Zidane. Een dagelijks aspect in een heel ander daglicht.
De wereld staat nooit stil, maar de kunst ook niet. Laat je elke dag verbazen over wat voor moois er kan gecreëerd worden.
No description.Please update your profile.
@ 2016 hotel-melbourne Theme-Developed By Asia Themes