Kunst uit Jemen van Boushra Almutawakel

Boushra Almutawakel is een kunstfotografe uit Jemen. Hoewel haar werk in Nederland misschien nog niet zoveel bekendheid heeft verworven, heeft ze wel degelijk wereldwijd naam gemaakt met The Hijab Series die tevens te bewonderen zijn bij het International Museum of Women (IMOW). Andere thema’s uit haar portfolio zijn onder meer ‘Hands’, ‘The Fulla Series’ en ‘Common Ground’.

Over Boushra

Boushra Almutawakel is in 1969 geboren in de Jemenitische hoofdstad Sana’a waar ze ook is opgegroeid. Later is ze naar de Verenigde Staten gegaan om daar te studeren aan de Amerikaanse universiteit in Washington. Tijdens haar studententijd kreeg ze echter een onweerstaanbare belangstelling voor de fotografie. Daarom besloot ze naast haar studie te gaan werken als fotojournaliste bij de universiteitskrant. Na haar studie is ze in 1994 teruggekeerd naar Jemen, waar ze onder andere werkzaam was als freelance-fotografe en deel begon te nemen aan groepsexposities. In 1996 heeft ze in haar geboortestad Al-Halaqa mede opgericht. Al-Halaqa bestond uit een aantal Jemenitische kunstenaars die zich samen sterk maakten om langdurige contacten te bewerkstelligen met internationale kunstenaars. Tenslotte besloot Boushra in 1998 om haar leven ten volle aan de kunstfotografie te wijden, en mét succes!

Exposities

Vanaf 1995 begon de kunstenares deel te nemen aan (groeps)exposities. Tot haar grote verbazing begon het publiek haar werk te kopen en kreeg ze hier en daar aanbiedingen om fotografische projecten te verzorgen. De eerste jaren nam ze voornamelijk deel aan exposities in Sana’a. In 1998 wijdde ze een solo-expositie aan de 20-jarige samenwerking tussen Jemen en Nederland. Deze expositie werd gehouden in het Nationale Museum van Sana’a. Het jaar daarop volgden exposities in Nederland en Duitsland. Later exposeerde de kunstfotografe haar werk onder meer in de Verenigde Arabische Emiraten, Engeland en Frankrijk.

Thema’s

Uit de portfolio van Boushra blijkt duidelijk dat deze kunstfotografe zich inzet voor een wederzijds begrip tussen de Midden-Oosterse cultuur en de Westerse cultuur. De hijab is één van de hoofdthema’s in het werk van Boushra en, zoals we allemaal wel weten, hét onderwerp van felle discussies in het Westen. Boushra vergelijkt het dragen van de hijab echter met een dikke laag make-up waarachter sommige vrouwen zich graag verschuilen om zich comfortabel te voelen. De hijab heeft dezelfde functie voor de moslimvrouw, namelijk het creëren van sociaal comfort. Voorts speelt (bedekkende) kleding een grote rol in haar werk. Dit zien we duidelijk terug in haar ‘The Fulla Series’. Fulla is de islamitische variant van de westerse Barbie mode-pop. De fotoshoots vertolken het sociale leven van moslimvrouwen met bijbehorende kledij. Op de website van Kids Brand Store vinden we fotoshoots van meiden die de allernieuwste wintermode showen. Mode speelt in onze Westerse cultuur een belangrijke rol in het sociale leven van jongeren. Een van de meest recente fotografische projecten van de kunstenares is een serie foto’s van vrouwen in traditionele (Jemenitische) mannenkleding. Boushra wil hiermee aangeven dat vrouwen, net als mannen, ook sterk zijn, maar ieder op hun eigen manier.


noor

No description.Please update your profile.

abacus-hotel