Illustratie: kunst voor de moderne tijd

Illustratie is een erg populaire kunstvorm in onze hedendaagse tijd. Zo populair dat velen er zelfs niet zullen bij stilstaan dat illustratiewerk in al zijn vormen ook kunst is. Striptekenaars, boek-illustratoren, grafisch designers en cartoonisten zijn allemaal artiesten die meestal hun kunst beoefenen met een specifiek doel of over een specifiek thema. Niet altijd, maar wel vaak komt daar vandaag de dag ook een digitaal element bij kijken. Daarmee wordt de teken- en schilderkunst helemaal de 21ste eeuw in gesleept.

Illustratoren zijn kunstenaars die vaak niet in een museum terechtkomen (sommigen uiteraard wel), maar die toch hun brood verdienen met hun kunst. Dat kan op verschillende manieren: een cartoonist kan vast in dienst zijn voor een krant of een magazine, of freelance tekenen en zijn illustraties verkopen aan geïnteresseerde publicaties. Illustratoren kunnen concepten tekenen voor films, strips produceren, boeken van tekeningen voorzien, restaurants en winkels decoreren,… Grafisch designers kunnen hun skills gebruiken voor websites, apps, reclame, vormgeving van magazines, en nog veel meer. En natuurlijk kunnen tekenaars ook hun kunstwerken verkopen, hetzij in printvorm, hetzij afgebeeld op postkaarten, t-shirts, mokken en nog veel meer.

Een voordeel hiervan is dat het kunst veel toegankelijker maakt voor iedereen dan vroeger. In de oude tijd was kunst iets voor de elite, duur om te gaan bekijken en nog veel duurder om aan te kopen. Reproduceerbaarheid zorgt voor een veel grotere gelijkheid. Het is als hobbykunstenaar ook gemakkelijker om gezien te worden: talloze websites als Redbubble en Society6 laten eender wie designs uploaden en afprinten op allerhande merchandise.

Het nadeel is natuurlijk dat het als beginnend artiest niet eenvoudig is gezien te worden: er is veel concurrentie, en kwaliteit drijft niet steeds automatisch naar de top. Ook maakt het digitale tijdperk diefstal zeer gemakkelijk: zo rapporteerde de Britse illustrator Liz Climo onlangs dat iemand haar designs gestolen had en verkocht aan de kledingketen Forever21, die er kaartjes mee verkoopt. Vaak kunnen illustratoren daar erg weinig tegen beginnen en kunnen ze alleen maar rekenen op de goodwill van de grote spelers om de producten in te trekken. Een rechtszaak aangaan zou immers zeer langdradig en kostelijk zijn, en de meeste kunstenaars zitten er niet meteen warmpjes bij.

Het diefstalprobleem terzijde is de populariteit van cartoons en illustraties wel een stap vooruit in de democratisering van de kunst. Zowat iedereen kan deelnemen, indien niet als volledige broodwinning dan toch zeker als hobby. Het maakt kunst ook veel meer aanwezig in het dagelijks leven – iedereen krijgt weleens een leuk kaartje of bezit een pennenzak of boek met een mooi geïllustreerd design – wat alleen maar goed nieuws is. Probeer het vandaag maar eens: kijk om je heen, en denk na hoe veel elementen in je dagelijks leven eigenlijk door kunstenaars gemaakt zijn. En dan zeggen dat kunst volgens velen geen goede carrière-optie is?


noor

No description.Please update your profile.

abacus-hotel